Κυριακή, 8 Μαρτίου 2015

8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας!

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σήμερα κι εμείς ως ένα από τα τελευταία σχολεία θηλέων στην Ελλάδα, δεν θα μπορούσαμε παρά να αναδείξουμε το θέμα αυτό!

Κάποιες πληροφορίες:

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women's Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.
Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία. Γρήγορα, όμως, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έχασε το πολιτικό της υπόβαθρο και εορτάζεται ως έκφραση συμπαθείας των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων.
Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του '60 αναζωογόνησε τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, που από το 1975 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.
Με αφορμή αυτήν την ημέρα λοιπόν, εμείς σας προτείνουμε κάποιους ιστότοπους και βίντεο σχετικούς με το θέμα:
8 ομιλίες που θα μιλήσουν στην καρδιά σας από το Queen.gr
Ομιλία της Emma Watson πρέσβειρας των Ηνωμένων Εθνών για την καμπάνια He for She (πατώντας το τέταρτο κουμπάκι δεξιά μπορείτε να βρείτε και αγγλικούς υπότιτλους)

Με την ευχή ότι αυτή η ημέρα δεν θα εορταστεί μόνο με λουλούδια και δώρα, αλλά και με ουσιαστικές πράξεις για τη βελτίωση της ζωής των γυναικών παγκοσμίως!

1 σχόλιο:

katerina arathymou είπε...

Εξαιρετική η ιδέα του αφιερώματος, Μαγδαληνή. Έτσι για να μην εγκλωβιζόμαστε σε τυπικές δηλώσεις και εμπορικούς εορτασμούς...