Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου 2014

Με λένε Μαλάλα

«Με λένε Μαλάλα» η συγκλονιστική ιστορία ενός γενναίου κοριτσιού
Σε μετάφραση του Αύγουστου Κορτώ, η αληθινή ιστορία ενός κοριτσιού που ύψωσε το ανάστημα του μπροστά στην αδικία και πάλεψε για την ζωή.

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι γεννήθηκε το 1997 στην κοιλάδα Σουάτ του Πακιστάν. Η φωνή της ακούστηκε πρώτη φορά σε διεθνές επίπεδο όταν σε ηλικία έντεκα ετών έγραψε στο BBC Urdu για τη ζωή υπό το καθεστώς των Ταλιµπάν. Τον Οκτώβριο του 2012, η Μαλάλα έγινε στόχος των Ταλιµπάν και πυροβολήθηκε στο κεφάλι επιστρέφοντας σπίτι της µε το σχολικό λεωφορείο. Επέζησε από θαύµα και µεταφέρθηκε σε εξειδικευµένο νοσοκοµείο του Μπέρµιγχαµ. Τον Μάρτιο του 2013, µετά από µια εντυπωσιακή ανάρρωση, επέστρεψε στα θρανία, στο Μπέρµιγχαµ αυτή τη φορά, όπου ζει µε την οικογένειά της. Το 2013 ήταν υποψήφια για το Νόµπελ Ειρήνης, η νεότερη υποψήφια στην ιστορία του θεσµού, ενώ την ίδια χρονιά τής απονεµήθηκαν το Βραβείο Ζαχάρωφ και η ανώτατη διάκριση της Διεθνούς Αµνηστίας, το Ambassador of Conscience Award.  Στις 12 Ιουλίου 2013, στα δέκατα έκτα γενέθλιά της, η Μαλάλα έδωσε οµιλία στην έδρα των Ηνωµένων Εθνών για τη σπουδαιότητα του δικαιώµατος στην εκπαίδευση.


 Τον Μάρτιο του 2014 ανακοινώθηκε εκ νέου η υποψηφιότητά της για το Νόµπελ Ειρήνης. Το βιβλίο της Με λένε Μαλάλα, που έγραψε σε συνεργασία µε την Κριστίνα Λαµ, απέσπασε το Specsavers National Book of the Year Award στην Αγγλία το 2013 και µεταφράζεται σε όλες σχεδόν τις γλώσσες του κόσµου.
Στη Μαλάλα Γιουσαφζάι και τον ινδό Καϊλάς Σατιάρτ το Νόμπελ Ειρήνης για το 2014Τον Οκτώβριο του 2014 απονεμήθηκε σε εκείνη και τον ινδό Καϊλάς Σατιάρτ (ακτιβιστής με δράση κατά της παιδικής εργασίας) το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης από τη νορβηγική επιτροπή. 

Το βιβλίο που θα μας κάνει όλους να πιστέψουμε ότι µπορεί σήµερα η φωνή ενός και µόνο ανθρώπου να εµπνεύσει και να αλλάξει ολόκληρο τον κόσµο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: